Altijd was er wel iets waarom de aangekondigde face-lift van winkelcentrum De Thij moest worden doorgeschoven. Maar het lange wachten van de ondernemers werd uiteindelijk beloond. "Nu mag het wat ons betreft ook lekker gaan lopen."
Voordat hij twaalf jaar geleden eigenaar werd van tabak-en gemakswinkel Cigo, was Sander Baak chef werkplaats van een autobedrijf. Petros Petrosyan was werkzaam als constructie-bankwerker en lasser toen hij na het faillissement van zijn baas op zoek ging naar een nieuwe baan. Zo werd hij zes jaar geleden eigenaar van Oriental De Thij, een supermarkt gespecialiseerd in oosterse en Oost-Europese producten. En Henny Riekhoff? Die is al vrijwel zijn hele leven op–en-top drogist op De Thij.
Noodwinkel aan Vondellaan
Al in 1969 opende Riekhoff een noodwinkel in een houten gebouw aan de Vondellaan. Van daaruit verhuisde hij vier jaar later naar het winkelcentrum dat op 20 november 1973 officieel werd geopend. "Ik had toen de mooiste drogisterij van heel Oldenzaal", vertelt de ondernemer met pretoogjes. "En nu ook nog!"
In een halve eeuw tijd zag Riekhoff (78) tal van nieuwbouw- en renovatieplannen voorbijkomen voor het winkelcentrum. "Ik ben heel blij dat het zo geworden is. We zijn zelf begonnen met het vernieuwen van de luifels. Dat ziet er nu prachtig uit en daar kunnen we nog zeker tien jaar mee verder." Toch zijn er volgens hem nog wat aandachtspunten. Enige twijfels heeft hij over de steen waarvoor gekozen is bij de bestrating. "De lichte steen leek fantastisch. Maar nu-ie er ligt, vraag ik me wel af wie hem schoon gaat houden."
Parkeren op het plein
De drogist stelt verder vast dat sommige klanten hun auto op een plek parkeren die daar eigenlijk niet voor bestemd is. Vanaf de Johanna van Burenlaan kunnen automobilisten nu het plein oprijden en hun auto nog dichter bij de winkels zetten. Rondom het winkelcentrum zijn volgens Riekhoff genoeg 'echte' parkeerplaatsen. Sander Baak, voorzitter van de winkeliersvereniging, geeft aan dat over dit punt al overleg wordt gevoerd met de gemeente.
Geen leegstand
Nieuwe luifels, extra parkeerplaatsen (+30 procent), een publiekstrekker in de vorm van AH, geen leegstand én een nieuwe bestrating. Ze hebben er (te) lang op moeten wachten maar de ondernemers op winkelcentrum De Thij zijn in hun sas met het eindresultaat. Toen Baak twaalf jaar geleden begon, waren er al plannen om het winkelcentrum te gaan vernieuwen. "Met een jaar zou het klaar zijn, werd er gezegd. C1000 zou nieuw gaan bouwen. Maar de supermarkt werd verkocht en het plan ging niet door. Het wachten was altijd op de supermarkt", vertelt Baak.
Uiteindelijk kwam die supermarkt er in in de vorm van een aanzienlijk grotere Albert Heijn-vestiging, die dit voorjaar werd geopend. Met vijftien ondernemers, waaronder de enige groenteboer van Oldenzaal, zijn alle units gevuld. "Een winkelcentrum als dit", meent Baak, "loopt altijd. De mensen willen hun boodschappen dicht bij huis kunnen halen. Maar we krijgen hier ook klanten uit Weerselo en Saasveld. En met de nieuwe supermarkt zal dat zeker niet minder worden, dat is een echte trekker. Met de corona en de herinrichting van het gebied rondom het centrum is de situatie nog niet optimaal geweest. Nu moet het lekker gaan lopen."
Kijkend naar de binnenstad van Oldenzaal, waar wel veel leegstand is, meent Baak dat het centrum zich meer moet richten op het funshoppen. "Je moet niet denken als een wijkwinkelcentrum, waar je je dagelijkse boodschappen haalt. Andersom geldt hetzelfde. Kledingzaken en schoenwinkels heeft voor ons geen zin. Wel zouden we er graag een slager bij hebben, dan heb je het aanbod compleet. In Winterswijk is het op zaterdag wel druk in het centrum. Bussen met Duitsers én gratis parkeren. Oldenzaal heeft veel concurrentie van Enschede en je moet er betaald parkeren. Dan rij je als consument toch al snel door naar Enschede waar het aanbod veel groter is?"
Minder vrije tijd
Tevredenheid ook bij supermarkt-eigenaar Petros Petrosyan. Zijn rijke assortiment trekt klanten uit heel Noordoost-Twente. "Het loopt steeds beter." Het grote voordeel van een winkel in de wijk ten opzichte van de binnenstad? Petrosyan, die bezig is zijn winkelpand aan te kopen, houdt het op de lagere prijzen en het gratis parkeren. Of hij zijn oude werk nog mist? "Soms. Als je weken bezig kunt zijn met een project en het is klaar, dan word je daar blij van. Met zes werkdagen van twaalf tot dertien uur heb ik nu ook veel minder vrije tijd", lacht de ondernemer.