Winkelcentrum de Thij

Nieuws

Eindelijk vernieuwt de Thij

Na 20 jaar plannen over verbouwing lijkt nu het einde in zicht

Volgend jaar zomer ziet het er hier heel anders uit, zegt Sander Baak. De Albert Heijn wordt verbouwd en vergroot met zo'n 400 vierkante meter en de apotheek verhuist naar de Jan Janstraat. Baak, de eigenaar van de Cigo in winkelcentrum de Thij, ziet deze nieuwe plannen voor het winkelcentrum met vertrouwen tegemoet. Zo niet zijn klanten. "Dat moet ik eerst nog maar eens zien", zegt een vrouw schertsend.  Het is het gevoel dat in het gehele winkelcentrum heerst. Vernieuwing is nodig. Het winkelcentrum is verouderd. Maar plannen komen en gaan.

Nathalie Veldhuis van bakkerij Hans van Benthem is enorm blij met de nieuwe ontwikkelingen van het winkelcentrum, maar ook zij behoudt enige terughoudendheid. "Vanaf het moment dat ik hier negentien jaar geleden begon, is er al sprake van verbouwingen. Het is nog even afwachten of het er nu wel komt."

Sander Baak was donderdag als vertegenwoordiger van alle ondernemers in de Thij aanwezig bij de bijeenkomst door WBO Wonen, Ahold en de gemeente. "Dit keer zijn de plannen concreet. Nu de Albert Heijn geen nieuwbouw pleegt, maar het gaat verbouwen, hoeft het aan veel minder regels te voldoen. Ook de financiering lijkt rond. Over een jaar ziet het er heel anders uit. Ook alle andere winkels vernieuwen."

Supermarktmanager Mattijn ter Bruggen kan niet wachten tot de verbouwing begint. Zijn Albert Heijn wordt met 400 vierkante meter uitgebreid aan de achterkant van het pand. "En dat was al jaren een bittere noodzaak", zegt hij. "We zijn veel te klein om een goede buurtsupermarkt te zijn. Onze klanten missen producten."

De ingang van de supermarkt verschuift naar het plein voor de Emmauskerk. "Zo krijgen we een betere binding met de rest van het winkelcentrum. Nu parkeren veel mensen hun auto en lopen direct naar supermarkt. Ze komen niet door het winkelcentrum. Dat zal straks veel meer zijn."

Dat juicht drogist Henny Riekhoff ook zeer toe. "Ik was altijd al tegen de oude plannen van de Albert Heijn. Met de supermarkt op afstand, komen er ook minder klanten bij ons. Over deze nieuwe plannen ben ik zeker niet ontevreden. Ik vind het wel heel jammer dat de Emmauskerk niet meer tot ontmoetingsruimte wordt verbouwd."

"Die verbouwing kan niet meer doorgaan", laat Dick Mol, directeur van WBO Wonen, weten. "De tijd heeft ons tegengewerkt. De wetgeving is veranderd. We mogen geen ontmoetingsruimte meer maken en vervolgens zelf exploiteren. We hebben een andere partij nodig die het wil huren en die hebben we niet gevonden."

Wat er nu gebeurt met de oude Emmauskerk staat nog niet vast. "De meest reële optie is sloop", zegt Mol. "En wat er dan volgt, is nog onbekend. Misschien wordt het plein ervoor uitgebreid of komt er bijvoorbeeld een winkelunit voor in de plaats."

Woningen

Dezelfde onzekerheid geldt voor de vier woningen aan de Willem Dingeldeinstraat. Of die allemaal of enkele ervan worden gesloopt, wordt evenals de toekomst van de Emmauskerk in het komende half jaar besloten. De apotheek in het winkelcentrum verdwijnt. "Die schuift een paar honderd meter op", zegt eigenaar Freek Duinkerken. Het nieuwe gezondheidscentrum is naast Dierenziekenhuis Oldenzaal gepland. "Ik verwacht dat we daar over een jaar al geopend zijn."

Tubantia, 25/6/2016


Foto's Thijfeest 2013

Een impressie van het Thijfeest van 14 september 2013. Op onze facebook-pagina staan ook een groot aantal foto's van deze dag!Website gemaakt door: BasisWeb